Мусульмани України відзначають Курбан-байрам

Мусульмани всього світі сьогодні відзначають одне зі своїх головних свят — День жертвопринесення — Ід аль-Адха (арабською), або Курбан-байрам (тюркською). Цього дня у всіх мечетях мусульман з нагоди свята читають проповіді та молитв.

Курбан-байрам — одне з найбільших мусульманських свят, яке знаменує закінчення паломництва (хаджу) до священного міста вірян — Мекки. Свято відзначається через 70 днів після іншого великого свята — Ораза-байраму, на 10 день місяця Зуль-Хіджа

Курбан-байрам нагадує всім мусульманам про подвиг пророка Ібрагіма. День жертвопринесення відображає найвищі моральні якості ісламу — милосердя, доброту, співчуття є показником прихильності до високих загальнолюдських цінностей.

У перший день Курбан-байраму віряни після повного обмивання і лише у чистому одязі проводять загальну ранкову молитву на великих площах, після чого починають приносити у якості жертви тварин (корову, вівцю чи верблюда). Жертвопринесення тварини може здійснювати тільки повнолітній мусульманин. Не можуть цього робити жінки, а також сліпі люди. Забороняється також лякати тварину й знущатися з неї.

Цього ж дня мусульмани одягають новий одяг, відвідують родичів, старих, відвідують могили батьків та близьких. Також у цей день заведено подавати милостиню та робити пожертвування.

Традиція сягає корінням у стародавню історію про те, як Аллах зупинив пророка Ібрагіма, не дозволивши йому принести у жертву сина Ісмаїла, наказавши йому в останній момент зарізати барана.

Також віряни у ці дні повинні дотримуватися низки заборон. Зокрема напередодні свята необхідно дотримуватися одноденного посту — вживати їжу і пити не можна до самого вечора. Під час свята не можна займатися фізичною працею, сперечатися та сваритися. Вважається, що це не тільки негативно впливає на внутрішню енергетику, але й не дозволяє зосередитися на читанні святкових молитов.

За словами речниці Духовного управління мусульман України Катерини Юрченко, кульмінацією свята є проведення жертвоприношень тварин. Під час цієї процесії мусульмани одну частину м’яса залишають собі, другу частину роздають рідним і близьким, а третю частину — віддають нужденним.

“В мечеті “Ар-Рахма” роздача м’яса для людей буде після третьої години і два наступні дні. Можливо, навіть три наступні дні — в залежності від потреб людей”, — зауважила речниця.