У парку ім. І. Франка відреставрували 200-річну ротонду

ротонда

ротонда

У парку ім. І.Франка відреставрували та освітили старовинну ротонду. 200-річна споруда є єдиною вцілілою альтанкою, яка збереглася у парку.

Ротонду почали реставрувати у листопаді 2022 року. За інформацією департаменту містобудування Львівської міськради, на круглому даху ротонди встановили мідний шпиль заввишки понад 2 метри. В альтанці вмонтували енергоощадне освітлення – встановили вісім нових світильників зі світлодіодними жарівками. Тепер купол ротонди у вечірній час підсвічується зсередини.

Покриття в альтанці замостили світлим каменем. Також відреставрували дах, карнизи, колони та сходи.

Наступний етап робіт – облаштування благоустрою довкола ротонди. Як повідомили в ЛКП «Зелений Львів», зараз завершується розробка проєктно-кошторисної документації. Біля альтанки планують зробити водовідведення, встановити лавочки та освітлення, замінити замощення. Роботи мають розпочати у червні.

Нагадаємо, ротонда з колонами – єдина, яка збереглася у парку ім. І. Франка. Востаннє її ремонтували 2010 року.

«Майстри нічого не вигадували – намагалися максимально відтворити первинний вигляд пам‘ятки», – кажуть у департаменті містобудування ЛМР.

Роботи з відновлення споруди виконали реставратори ТОВ «Ренесанс» на замовлення Львівське комунальне підприємство “Зелений Львів”. Спонсорував роботи – Оптовий Ринок “Шувар“.