Вікторія Балицька: «Я свідок, що сталося?» або феномен лжесвідчення

Вікторія Балицька

Мабуть немає статистики скільком людям за всю історію людства поламали долю лжесвідченням. Але припускаю, що ця цифра була б вражаюча. Що саме бачив? І чи взагалі бачив? Людський мозок може вигадувати факти ґрунтуючись на стереотипах, соціальних образах і тд. А може простий громадянин перехожий просто збрехати. Де межа між злим наміром і щирою вірою у власні брехливі свідчення?

Вчора в (багатостраждальний) зад мого Рено в’їхала маршрутка. Знову! Ех…Той самий жовтий улюблений нами всіма «Богдан» із типовим хамом-водієм. Я стояла перед в’їздом на коло на Б.Хмельницького, пропускала машини. В цю мить в мене в’їхав автобус. Водій був винен однозначно. Ну, але він би не був водієм маршрутки як би вибачився і спокійним тоном запропонував варіанти подальших дій (відшкодування без протоколів, євро протокол або поліція). Він просто бикував. Почав кричати на мене. Я питаю мол «дядьку, ви в мене в’їхали і кричите ще й на мене», на що він прокричав «я не кричу»!

Але це все фігня. Далі сталося те, що по суті своїй є доказом ненадійності самого явища свідчення і в цілому гидкої людської природи. Підходять двоє старших людей, чоловік і жінка. Не знаю чи знайомі між собою. І кажуть: «ми бачили як ви під час ДТП говорили по телефону.»… Я аж підвисла.

Справа в тому, що під час зіткнення мій телефон знаходився на тримачі, що на лобовому склі. Я навіть вибігла спершу без телефону, а вже потім за ним повернулася щоб сфотографувати то все. Оператор мій в машині є свідком (ха-ха, ніяково навіть це слово вживати тепер) того, що телефон був на тримачі. Ну, і зрештою, то не важливо бо я знаю, що не говорила по телефону. До того ж, для даної аварії це немає суттєвого значення. Навіть як би я грала на баяні , то в цю мить я стояла! І в мене в’їхали. Я нічого не порушила, не гальмувала різко, не рушала-гальмувала… просто стояла і чекала. Ті лжесвідки мабуть не дуже розуміються в ПДР. Але в мене питання «наче цвяшок в серце вбитий» НАШО? Навіщо брехати? Можливо їм червоний телефон на тримач,і якось наклався, на мій силует, а зір вже старечий, можливо, вони ненавидять жінок за кермом червоних машин з червоним телефоном, можливо, просто йолупи… але курва! Уявімо собі не банальне зіткнення практично без ушкоджень ТЗ, а щось серйозніше. Уявімо, що загинули чи покалічилися люди. Ви не винні. Ви все робили згідно правил і закону. Але тут приходить монстр (саме так) і каже: я (лже)свідок! Я бачив як ви спеціально наїхали на людину. Або: я бачив як ви фарбували вії/читали книжку, керуючи авто… а уявімо скільки доль поламано лжесвідченням! Звісно, під час розслідування, в ході судового розгляду перевага зараз надається об’єктивним доказам: результатам експертиз і тд. Але ж свідок своїми показами задає канву, відтінок, вектор розслідування…

Лжесвідки

На фото зліва водій, справа – лжесвідки. Я аж сфотографувала їх, не кожен ж день зустрічаєш монстрів… бажаю, щоб ці люди нікому ніколи не трапилися на життєвому шляху.