В Україні сьогодні, 14 березня, відзначають День українського добровольця

Виповнився рік святу, що вшановує самовідданих і сміливих людей: 14 березня в Україні відзначають День добровольця.

Свято заснували рік тому на честь непересічної події – саме цього дня у 2014 р. перші півтисячі бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону.

І, звичайно ж, у цей день ми віддаємо данину світлій пам’яті тих, хто не повернувся додому. Вони залишаться з нами назавжди, адже Герої не вмирають!

Рішення започаткувати це державне свято одразу отримало велику підтримку в суспільстві. Адже кожен із нас добре пам’ятає події весни 2014 року, коли було створено перші добробати, та добре знає, що зробили для України добровольці.

Варто нагадати, що навіть побіжний історичний екскурс свідчить, що феномен добровольства здавна притаманний українцям. Одним із перших таких прикладів можна назвати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну.

В Галичині під час Першої світової війни себе прекрасно показав легіон Українських Січових Стрільців, сформований з добровольців, що проживали в Західній Україні і вважалися у той час підданими Австро – Угорської  імперії.

До дня Добровольця Національний банк випустив пам’ятну монету. На ній з одного боку над схрещеними мечами зображено Фенікса як символ відродження, а на іншому – карту України з написом “ХТО, ЯКЩО НЕ МИ”, а по колу йде напис ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ.

Монета номіналом 10 гривень. Її створили художники Таран Володимир, Харук Олександр і Харук Сергій та скульптор – Атаманчук Володимир.

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

За джерелом:

http://visti.news/v-ukrayini-14-bereznya-vidznachayut-den-ukrayinskogo-dobrovoltsya/