Світлана Добровольська: Як не стати жертвою «кишенькового» злодія

Від початку року працівники підрозділів кримінальної поліції Львівщини викрили та затримали під час скоєння крадіжок десятьох так званих «кишенькових» злодіїв. Усім їм вже оголошено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст.185 (крадіжка) КК України.

Аби не стати жертвою такого злочину, пропонуємо Вам ознайомитись з корисною інформацією та запам’ятати кілька простих правил, застосовуючи які Ви значно «ускладните життя» зловмисникам, котрі полюють на Ваші сумочки та гаманці.

Отже, улюблені місця «роботи» кишенькових злодіїв можна визначити так – «місця скупчення людей». Під це визначення підходять: вокзали, громадський транспорт,площі туристичних міст, кінотеатри, кафе та ресторани… Словом, будь-яке місце, де до потенційної жертви можна підійти впритул, не викликаючи підозр.
Крадуть злодії переважно все, що можуть, але перевагу віддають гаманцям з грошима і кредитними картками та мобільним телефонам – згідно поліцейської статистики, найчастіше потерпілі заявляють про крадіжку саме цих речей.

Визначити кишенькового злодія серед натовпу насправді неможливо – ним може виявитись і чоловік, і жінка, як старшого віку так і зовсім молоді, вони можуть працювати в парі, поодинці і справляти враження абсолютно законослухняних громадян. Тому дієвим способом убезпечитись від кишенькової крадіжки є лише вжиті особисто Вами заходи і про них необхідно пам’ятати завжди:

– будьте пильними і дотримуйтесь елементарних правил безпеки, вживайте усіх необхідних заходів для збереження власного майна;
– не носіть цінні речі, документи і ключі в зовнішніх кишенях одягу, сумок та рюкзаків – краще використовуйте внутрішні кишені, поясні сумочки;
– слідкуйте щоб гаманець не виділявся на одязі і не привертав увагу;
– стежте за тим, щоб Ваша сумка була закрита та тримайте її у полі зору;
– у супермаркеті ніколи не кладіть сумку з грошима або гаманець у візок для покупок;
– звертайте особливу увагу на людей, які намагаються підійти до Вас впритул, встають позаду або збоку;
– не варто завжди носити з собою великі суми грошей – беріть стільки, скільки плануєте витратити;
– не перелічуйте гроші в гаманці на очах у людей;
Якщо Ви помітили кишенькового злодія, краще за все, не привертаючи уваги, повідомити про це поліцейських. Якщо злодій збирається викрасти у людини майно і ніхто окрім Вас цього не помічає, приверніть до цієї події увагу оточуючих. Якщо ж кишеньковий злодій вже скоїв крадіжку, необхідно повідомити про це на оперативну лінію «102».

При цьому варта :
– запам’ятати прикмети зловмисника: у що був одягнутий, приблизний зріст, вік, статура;
– куди побіг зловмисник;
– описати викрадене майно;
– заблокувати кредитні картки;
– дочекатися на місці працівників поліції;

Національна поліція України Новини Львівщини