Олеся Кушнір: «Львів говорить!» У кінці травня місто перетвориться у центр ораторства і красномовства

Чи задумувалися ви над тим, що ораторські здібності у сучасному світі необхідні не тільки політикам чи артистам, які виходять на сцену, а й кожному з нас на щодень? Адже хто з нас відмовився би від уміння впевнено, переконливо комунікувати з керівником, колегами, підлеглими, клієнтами? Чи не хотілося б вам, щоб у компанії друзів вас захоплено й уважно слухали? А може, ви таки мрієте навчитися ефектно виступати перед десятками, сотнями, тисячами глядачів?

Виявляється, у Львові тримають руку на пульсі дня і розуміють значення вправного володіння Словом. Ініціативні групи навіть організовують зустрічі риторів та ораторські змагання, а у травні Громадська Організація «Школа Розвитку SPE» проведе масштабну подію, яка вже набула всеукраїнського розголосу, – Відкритий чемпіонат з ораторського мистецтва Oratory Lviv Open.

Це вже четверте таке змагання у Львові. Переможцями перших трьох стали:

  1. Гордій Остапович, тренер з розвитку швидкочитання, учасник міжнародних змагань зі спортивного запам’ятовування;
  2. Роман Дерега, тренер не тількиз карате, а й з ораторського мистецтва та публічних виступів;
  3. Олег Солодяк, бізнес-тренер та спікер.

Хто ж отримає титул переможця IV Чемпіонату? Досвідчений, професійний спікер, харизматичний лідер чи новачок, який наважиться перемогти свій страх перед публікою? Довідаємося вже 27 травня – у цей день у Медіацентрі «Арени Львів» відбудеться півфінал та фінал Oratory Lviv Open.

Участь у події візьмуть 30 спікерів (ораторів) різного віку зі всієї України. Окрім того, підготуватися їм до виступу допомагатимуть тренери. Оцінюватимуть ораторські здібності не тільки зіркові журі, а й глядачі, яких буде близько 600. Хіба часто сучасні ритори мають можливість виступати перед такою кількістю слухачів?

Організатори наголошують, що цією подією мають на меті підняти рівень публічних виступів в Україні, збільшити зацікавлення ораторським мистецтвом. Для цього і збирають зі всієї країни найкращих спікерів, які готові продемонструвати своє красномовство. Глядачі ж, зі свого боку, матимуть можливість стати частиною незабутнього шоу, проголосувати за свого фаворита та прослухати відточені виступи 30 учасників. Можливо, хтось з них наважиться перевірити свої ораторські здібності вже наступного року?

Тема Чемпіонату – «Вихід за рамки». З вічною актуальністю цієї теми важко посперечатися, адже для того, аби дізнатися, відчути, побачити більше, слід наважитися вийти зі своєї зони комфорту. Ніби й кожен з нас чув і знає про це, проте чи часто ми таки переступаємо через її межі? А ця подія може стати для першого сміливого кроку ідеальною платформою. Крім того, учасники заходу такого рівня гарантовано отримають визнання та безцінний досвід. 

Стимулом для участі є й призовий фонд Чемпіонату. Переможець отримає 10 000 грн, той, хто здобуде ІІ місце, 5 000 грн, а за ІІІ місце дадуть 2 000 грн.

До речі, глядачі під час реєстрації можуть «виставити» від одного до трьох своїх учасників для участі у змаганні. І якщо його претендент займе одне із призових місць, то він також отримає грошове заохочення (25% від суми призу свого кандидата)! Наприклад, за I місце претендента глядач отримає 2 500 грн, за II – 1 250 грн і 500 грн за III.

Звісно, для перемоги учасникам слід буде добре постаратися. Бо рівень Чемпіонату щороку зростає, претенденти готуються ретельніше, а під час виступів атмосфера боротьби і драйву стає далеко не дитячою/

Тож що насамперед очікується від потенційного переможця?

– Навички словесної імпровізації;

– Вміння привертати і утримувати увагу аудиторії;

– Вміння відповідати на запитання;

– Здатність якісно вибудовувати композицію виступу;

– Вміння працювати із «психологічним камінням» від слухачів;

– Впевненість і віра у власні сили;

– Високий рівень харизми й енергетики.

У фінал із 30 учасників пройдуть усього 10 найкращих ораторів. Відбір ще триває, тому кожен охочий має можливість перевірити свої сили – для цього слід зареєструватися та оплатити організаційний внесок.

Важлива умова, що кожен учасник повинен мати тренера. Організатори пояснюють цю вимогу так: «У кожного великого Майстра є свій Майстер. Ніхто не відбирає ваші результати роботи над самими собою: ваші знання і вміння – це ваша і тільки ваша заслуга! Однак ми ніколи не йдемо по своєму життєвому шляху самостійно. Навколо завжди є люди, які надихають, мотивують, eдосконалюють, допомагають і підтримують нас… А ще ми обіцяємо глядачам підготовлених учасників, тому важливо, щоб був хтось, хто допоможе вам подивитись на себе зі сторони і підготуватись ще краще, а цим, погодьтесь, ніколи не варто нехтувати!» Так, на Oratory Lviv Open різноманітні тренінгові центри, школи, спікери отримають шанс гучно заявити про себе та свою діяльність, посприяти у підготовці переможного виступу свого учасника. Той, хто навчає інших, хто проводить майстер-класи чи курси, розуміє, наскільки важливо бачити результати своєї праці та розділяти успіхи учнів. Але наголосимо, що у ролі тренера не обов’язково повинен бути саме тренер з ораторського мистецтва. Можливо, для учасника найкращим тренером та мотиватором стане близька людина, яка вселила йому віру у власні сили, яка надихає його на нові звершення, якій він готовий присвятити перемогу.

Щодо програми Чемпіонату, то оратори отримають завдання підготувати два виступи для півфіналу (самопрезентація на 3 хвилини та історія з життя на 5 хвилин), а також один виступ для фіналу на 10 хвилин на заявлену тему Чемпіонату «Вихід за рамки». Важливим етапом змагання будуть запитання від аудиторії. З вимогами, критеріями оцінки усі учасники ознайомляться заздалегідь.

Як же справляться з цими завданнями учасники? Про що говоритиме їхня мова тіла? Чи не розгубляться перед численною аудиторією? Яку інформацію, емоції зможуть донести до слухачів? Саме словесний, емоційний, психологічний, інтелектуальний, кмітливий батл і визначить найкращого промовця. А ще цінно те, що подібні заходи допомагають людям засіяти такими гранями, яких вони самі від себе ніколи не очікували.

Суддівські крісла на Чемпіонаті займе зіркові журі, яке точно знає толк у публічних виступах. Хто ж, як не представники телебачення, шоу-бізнесу, великих концертних арен, зможе максимально об’єктивно та конструктивно оцінити виступи ораторів? Свою участь у цій події вже підтвердили:  

– гуморист, виконавець ролі «Володьки» у телевізійному проекті «Країна «У» Тарас Стадницький;

– ведуча ранкового шоу на ICTV та організаторка подій Юлія Зорій;

– учасник найсвіжішого, 8 сезону «Голосу країни», співак Зіновій Карач;

– співачка, радіо- та телеведуча Лілія Ваврін;

– музичний продюсер, автор відомих хітів Андрій Бакун (проект Bakun);

– лідер рок-гурту «Мері» та колишній учасник групи НЕМО Віктор Винник;

– журналіст, письменник, телеведучий Остап Дроздов;

– співак, учасник вокальної формації «Піккардійська терція» Андрій Капраль.

А ще організатори засекретили ім’я одного з членів журі. Яка зірка займе десяте суддівське крісло? Вже невдовзі дізнаємося!

Яку роль у Oratory Lviv Open обираєте ви: учасника, тренера, глядача? Ще встигаєте долучитися! Не пропустіть ораторського батлу року! І якщо відчуваєте у собі сили перемогти – виходьте за рамки та перемагайте.

КОРОТКА ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

  • IV Чемпіонат з ораторського мистецтва Oratory Lviv Open. Півфінал і фінал 27 травня у Медіацентрі «Арени Львів» (з 10:00 по 20:00).
  • Організатор – ГО «Школа розвитку SPE».
  • Тема Чемпіонату – «Вихід за рамки».
  • Виступи учасників 

Півфінал:

– самопрезентація (3 хвилини)

– історія з життя учасника (5 хвилин)

Фінал:

– виступ на тему «Вихід за рамки» (10 хвилин)

  • Форми участі:

– учасник-оратор (30 спікерів);

– тренер учасника;

– глядач (близько 600);

– партнери;

  • Призовий фонд: 17 000 грн (І місце – 10 000 грн, ІІ місце – 5 000 грн, ІІІ місце – 2 000 грн)
  • Глядачі мають можливість запропонувати від одного до трьох учасників. Якщо його претендент переможе, він отримає 25% від суми його виграшу (за І місце – 2 500 грн, за ІІ – 1 250 грн, за ІІІ – 500 грн).
  • Оцінюватимуть виступи учасників глядачі та зіркове журі.
  • Реєстрація – http://bit.ly/2dBa0ec