Заява Голови СБ України Василя Грицака

Василь Грицак

Російські ЗМІ активно поширюють інформацію про затримання ФСБ РФ експерта «Федерального інформаційного центру «Аналітика та безпека» Сергія Соколова, керівника цієї структури Руслана Мільченка та інших осіб.

Хотів би нагадати, що у серпні 2017 року Службою безпеки України були оприлюднені конкретні факти причетності вказаних осіб, зокрема Соколова, до цинічної провокації російських спецслужб щодо інсценування низки терористичних актів на території Росії на об’єктах критичної інфраструктури у Москві, Курчатові, Тольятті, Курську із залученням громадян України з числа колишніх учасників АТО.

Свідчення безпосередніх учасників цих подій та речові докази дають усі підстави вважати, що ця спецоперація російських спецслужб могла бути приводом для відкритого збройного вторгнення Збройних сил РФ в Україну. Фактично це аналогія подій 1999 року, коли організовані ФСБ підриви житлових будинків у Москві стали підставою для початку нової військової кампанії у Чечні.

На сьогодні досудове розслідування цієї справи закінчено, матеріали готуються для направлення до суду. Слідчими та оперативними співробітниками СБУ зібрано достатньо доказів того, що провокація була спланована та зрежисована саме спецслужбами РФ, причому нами встановлені прізвища конкретних співробітників, які керували діями Соколова, у тому числі близького родича одного з членів комітету Ради Федерації РФ з оборони і безпеки.

Таким чином, ми вважаємо, що керівництво ФСБ було змушено затримати Соколова, намагаючись мінімізувати репутаційні втрати, відмежуватися від дій «Федерального інформаційного центру «Аналітика та безпека», Р.Мільченка, С.Соколова та інших задіяних осіб, враховуючи також й те, що сам Соколов почав виходити з-під контролю спецслужб РФ. За оперативною інформацією СБУ, останнім часом Соколов активно шукав можливість виїзду до однієї з країн Євросоюзу для оприлюднення деталей цинічних провокацій російських спецслужб, безпосереднім виконавцем яких він був протягом декількох років.