Жителі Донецька: “Ми тепер – справжнє гетто без зв’язку із зовнішнім світом”

Четвертий день Донецьк та інші окуповані населені пункти Донбасу залишаються без мобільного зв’язку. Нагадаємо, в другій половині дня в четвер, 11 січня, зник мобільний зв’язок єдиного працюючого на непідконтрольних територіях українського оператора. Бойовики пояснили це пошкодженням кабелю на підконтрольній українській владі території. Сама компанія-оператор заявила, що “підрядники вивчають можливість доступу до місця пошкодження оптико-волоконного кабелю. Якщо підтвердиться, що пошкодження сталося на непідконтрольній Україні території, у нас немає можливості вплинути на ситуацію. На сьогодні більше третини обладнання, розташованого на непідконтрольній Україні території, знаходиться в неробочому стані”.

Про те, коли буде відновлено мобільний зв’язок, ніхто не знає. Представники окупаційних властей видають різноманітну інформацію, посилаючись на якісь свої “джерела”: нібито “верхівка ДНР” прийняла рішення не відновлювати мобільний зв’язок українського телеком-оператора. Інші “джерела” повідомляють, що ремонтні роботи тривають і займуть ще 2-3 дні, треті – про те, що підходи до місця пошкодження прострілюються уздовж і поперек.

Поплічники “республіки” радісно заявили про те, що припинення роботи українського оператора тільки на руку, мовляв, є свій оператор – працює на “віджатому” обладнанні “Фенікс”. Однак зателефонувати з “Фенікса” можна тільки на “Фенікс” або до Росії (за тарифом 5 рублів (2,5 грн) за хвилину). Відсутність альтернативи привела сотні донеччан до черг за стартовими пакетами “Фенікса” (120 рублів, продається тільки при наявності паспорта та українського ІПН), проте вже в п’ятницю стартових номерів місцевого “оператора” не було у вільному продажу.

Зате друге життя отримали так звані міські телефони. Як розповіли донеччани, в центрі послуг також з’явилися черги, які відновлюють міські номери в своїх квартирах. Виявилося, що міські мережі функціонують цілком стерпно.

Ще з’ясувалося, що можна з “Фенікса” телефонувати на мобільних операторів в Україні. Не відразу і не з першого разу, але можливо. Щоправда, на тих телефонах висвічується “Номер не визначений “, тому що з Донецька дзвінки йдуть через номер посередника десь в Ростові. У будь-якому випадку, хоч якийсь зв’язок. Коштує вона щось близько 10 рублів (5 грн) на хвилину“, – розповіла донеччанка Юлія Алексєєва.

Жителі окупованих міст з гіркотою кажуть, що такий стан справ буквально штовхає їх на покупку і оплату послуг підконтрольного бойовикам телеком-оператора.

“Звісно, хочеться сподіватися, що реалізують ще пару тисяч стартових пакетів “Фенікса” – і чарівним чином зв’язок повернеться. Так вже було не раз, але ніколи більше доби не тривало. Зараз же взагалі страшна ситуація. Добре, якщо люди знають, як користуватися “Скайпом”, “Вайбером” та іншими програмами для зв’язку. А зі старими що робити? – журиться житель Макіївки Леонід. – У них ця мобільна трубка – єдине джерело зв’язку з ріднею”.

Дивним чином така ситуація склалася відразу після того як український оператор мобільного зв’язку оголосив про переведення з 9 січня жителів непідконтрольною частини Донбасу на особливий тариф, який дорожче стандартних тарифів (3 грн на день) і вже отримав від місцевих жителів уїдливу назву “Тариф “Сепарський” . Обурені донеччани сотнями телефонували до абонентської підтримки телеком-оператора – і буквально через добу-дві зв’язок зник зовсім.

Збіг? Не думаю, – цитує одіозного російського телеведучого донеччанка Євгенія Клубинець. – Відчуття, що нас знову покарали. Зв’язку немає, але гроші, які ми заплатили за місяць, вже пішли до бюджету оператора і ніхто явно перерахунок робити не збирається“.

Різні комерційні служби на окупованих територіях спішно переводять свій бізнес на телефони “Фенікс”, місцевий оператор отримує небачений дохід. Донеччани, у яких до номера українського оператора були прив’язані банківські карти, поки намагаються не піддаватися паніці і чекають вирішення ситуації.

Якщо не буде послуги приходу смс за банкінгом на вайбер, то доведеться їздити за лінію розмежування і знімати готівку там. Загалом, ми тепер – остаточне гетто з колючим дротом і без зв’язку із зовнішнім світом“, – резюмує житель Донецька Юрій Клавдієв.

Джерело: UAZMI