Трюфелі, що в світі коштують тисячі доларів, в Україні згодовують свиням.

Ці гриби надзвичайно цінують гурмани — їх продають з аукціонів, іноді за 200-300 тисяч доларів news24.if.ua з посиланням на ukr.media.

“Бачите світлий горбик на поверхні? це – білий трюфель, гриб мільйонерів”, – показує Іван Сувирда. Він стоїть навколішках біля височезного дуба, руками обережно розгортає дерен і дістає з-під землі гриб, схожий на велетенську жовтувату бульбу – розміром як долоня.

Зазвичай гриби ростуть на поверхні, а трюфелі дозрівають під землею. Плоди схожі на сумчасті бульби, молоденькі важать по 50-100 грамів, та вони ще не дозрілі. Такі у Європі продають від 350 євро за кілограм. Та трапляються й справжні велети – по кілька кілограмів.
274536_1
“Цей гриб – бездоганний, неушкоджений: його не скуштували звірі та трюфельні мухи, – радіє Іван. – Кілограм такого в Україні коштує від 1200 доларів, а за кордоном – втричі дорожче”.

Найбільше цінують у світі чорні трюфелі з Перигора у Франції та білі з італійського П’ємонту.

“Бачив по телевізору, як їх пакують у коробку з рисом, та кейсом відправляють у дорогі ресторани світу”, — каже чоловік.

У трюфелів дуже короткий термін придатності, та щоб оцінити унікальність смаку, їх слід скуштувати свіжими.

“Неушкоджені трюфелі зберігаю в холодильнику, не мию їх, а лише обережно стираю землю зубною щіткою. А найбільші екземпляри засипаю рисом, аби вбирав вологу. Нині назбирав півкошика трюфелів, але більшість трохи пошкоджені зовні, – показує Іван свою здобич. – Ось цей скуштувала білка, а цей, мабуть, дика козуля. Тому вдома їх перемию і заллю оливковою олією.

Такі трюфелі також добре купують, та ціна на них втричі менша, бо використовувати їх можна лише для салатів”.

В області є кілька фермерів, що вирощують трюфелі, але справа ця копітка і вельми затратна. А продавати гриби в Україні невигідно.

“Найбільше, що я вторгував – близько двох тисяч доларів за півтора кілограми осінніх трюфелів, – розповідає. – А на аукціоні в Макао білий трюфель вагою 1,5 кг власник місцевої мережі казино Стенлі Хо купив аж за 330 тисяч доларів”.

У світі існує 9 видів трюфелів. У Карпатах найчастіше трапляються чорний, білий та літній. Нині – полюють за білим трюфелем, він цінується навіть дорожче, ніж знаменитий чорний, бо має тонкий аромат і багатший за складом мікроелементів. Свіжі трюфелі використовують як начинку, для соусів, додають в страви з рису, яєць, пасти.

А ще трюфель – потужний афродізіак: підвищує статевий потяг, недарма його сам Казанова використовував пiд час любовних походеньок. Вчені дослідили, що трюфелі виділяють феромони, які відповідають за емоційність. А ще цей гриб знижує ризик розвитку остеопорозу та анемії, багатий на вітамін В.

“Трюфелі зароджуються й виростають завдяки симбіотичному зв’язку з деревами, за коріння яких вони чіпляються, – каже ботанік Володимир Сочка. – Від дерева вони отримують воду і поживні речовини. Тому здорові трюфелі з вишуканим ароматом виростають тільки біля здорових дерев.

Знайти ці гриби можна у дубових, дубово-грабових лісах або у розріджених лісових насадженнях на вапнякових грунтах. Найчастіше групами, на глибині до 30 сантиметрів. Траплялися випадки, коли на одному місці знаходили понад півсотні трюфелів.

На Закарпатті найбільший ареал білого трюфеля – Воловецький, Тячівський, Березнянський та частково Перечинський і Мукачівський райони. Однак трюфель їстівний занесено до Червоної книги України як зникаючий вид”. Тому збирачі лісового золота працюють нелегально.

“Зі збутом – жодних проблем, нині маю замовлень на цілий сезон. Найменше платять українські ресторатори. Їм збуваю найдрібніші недозрілі трюфелі. А цього розкішного гриба продам за кордон”, – признається Іван.

Закарпатські трюфелі здебільшого купують угорські перекупники та дають хорошу ціну. Але спочатку важать, міряють, ще й обнюхають гриб, розпитають, з якого він району і під яким деревом ріс. Бо від цього залежить аромат трюфеля.
svinia-i-trufeliІталійці шукають трюфелі зі свинями. Пан Іван допомоги звіриного носа не потребує. “Вивчив грибну науку, нині маю карту, якщо під деревом знайшов трюфель -– там його шукаю й наступного року, – каже. – Та селяни не знають про трюфелі, їм цікавий лише боровик, а земляний скарб вони не беруть.

Минулого року у Волівці випадково натрапив на чолов’ягу, що ніс з лісу цілий кошик трюфелів. Я аж очам не повірив. А він мені каже. “Смердячі гриби, ми таких не їмо, та свині їх наминають. Якщо потрібно – купуй за сотню!” Я остовпів, такий скарб — за 100 гривень! Мовчки дав йому 200 і забрав разом із кошиком. Вдома переважив – майже 2 кілограми, з них половина – відбірних білих трюфелів, які наступного тижня поїхали до Угорщини. Отак в нас під ногами – справжній скарб, та ми його не цінуємо!”

Джерело: http://informednews24.com/?p=4412