В Україні розмитнення авто може суттєво подешевшати.

Багато наших громадян задають собі питання, чому в Польщі та Прибалтиці дешеві автомобілі. Чому в Україні не так як у Європі?

Справа в тому, що при розмитнені автомобіля до державної казни йде безліч платежів та зборів. Одним із них є акциз на автомобілі. Даний вид збору може займати дуже велику частину платежів при розмитненні автомобіля, іноді у сумі розмитненого авто сума акцизу може становити до чверті вартості автомобіля.

Не зрозуміла митна політика нашої держави привела до того, що в країні завищені ціни на автомобілі, автомобільна промисловість не виробляє якісні та доступні автомобілі, один із виробників не змінюючи зовнішній вигляд автомобіля цілих п’ятнадцять років здійснюючи тільки косметичні поліпшення безсовісно його реалізовував користуючись пролобійованим митним законодавством.

Ринок автомобілів в країні в декілька разів менший ніж у наших сусідів європейців. Кількість проданих в Україні автомобілів може суттєво поліпшити стан української економіки. Завдяки автомобілістам, в державі виросте попит на ремонтні послуги, підвищиться кількість реалізованого палива та мастильних матеріалів, зміниться мобільність населення, та зайнятість, що в свою чергу дасть змогу поповнити казну не одноразово як при сплаті митних платежів та зборів, а систематично протягом експлуатації транспортного засобу.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №3251, якій вносить зміни до Податкового кодексу України, щодо ставок акцизного збору. Ініціаторами цього законопроекту виступило більше ніж 30 народних депутатів України. Важко сказати, що спонукало народних вибранців ініціювати даний законопроект, чи то Європейський Союз, чи то турбота про наших громадян, але такі зміни найдуть широку підтримку у громадян.

Даним законопроектом передбачені суттєві зменшення ставок акцизу, подекуди у 28 разів в залежності від об’єму двигуна автомобіля.
Передбачаю, що законодавець надасть нам можливість придбати авто за привабливою ціною вже с початку нового 2017 року.

Наступним логічним кроком, була б відміна сплати 20 відсотків ПДВ, які сплачують при розмитненні автомобілів, але це вже акт з іншої п’єси.Отож, якщо закон все-таки приймуть, то розмитнення автомобіля дійсно стане набагато цивілізованішим. Як на це відреагують вітчизняні автовиробники та український авторинок поки невідомо.

Андрій Турій,
Адвокат, Директор “Юридичної компанії “Турій та партнери”