Як підприємцю отримати грант від ЄБРР.

Однією з цікавих та унікальних пропозицій від найбільшого фінансового інвестора в Україні для малих підприємств є програма із просування експорту. Як розповіла Tvoemisto.tv менеджер Групи підтримки малого бізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Катерини Рігг, найчастіше отримують гранти ЄБРР на просування експорту підприємства з секторів харчової промисловості, електроніки, IT, а також хімічні та фармакологічні компанії.

«Ми бачимо великий попит на програму з просування експорту, що фінансується урядом США. Найбільш активними є підприємства з секторів харчової промисловості, електроніки, IT, а також хімічні та фармакологічні компанії, – розповіла К. Рігг. – Якщо раніше за грантами на консультаційні послуги звертався бізнес, який знаходиться в таких великих містах як Київ, Харків, Дніпропетровськ, то зараз все частіше звертаються компанії з невеликих міст. Так, на сьогодні 26% підприємств знаходяться в великих містах, інші 74% – в невеличких містах та селищах. Така тенденція свідчить про те, що малий та середній бізнес починає розуміти цінність співпраці з бізнес-консультантами».

К. Рігг підкреслила, що програма з просування експорту покликана підвищити експортний потенціал як компаній, що вже експортують, так і тих, які лише збираються продавати свою продукцію закордон.

Читайте також: Що варто знати про підтримку малого та середнього бізнесу в Україні. Думки експерта

«У рамках цієї програми ЄБРР готує українські компанії до дії режиму повноцінної торгівлі між Україною та ЄС. Але географія закордонних ринків не обмежується країнами ЄС, ми орієнтуємося і на США, Канаду, Близький Схід. Зараз у нас в роботі – 35 проектів», – сказала К. Рігг. – Ми бачимо, що для виходу на міжнародні ринки українські компанії найчастіше потребують допомоги в розробці стратегії експорту, дослідженні ринків збуту, у впровадженні системи менеджменту якості, управлінні якістю згідно міжнародних стандартів, а також у розробці якісних інтернет-порталів однією чи декількома іноземними мовами».

Приміром, компанія-виробник соків, завдяки проходженню сертифікації, оптимізації кадрового складу та автоматизації виробництва тепер щороку експортує від 30 до 50% своєї продукції на ринки Польщі, Великобританії, США. Інша компанія – виробник побутової продукції (скатертини, ганчірки), завдяки отриманому гранту впровадила ефективну систему менеджменту якості і, як результат, почала експортувати свою продукцію в Чехію. Після отримання гранту та проведення сертифікації продукції вийти на ринок США змогла ще одна вітчизняна компанія – виробник меду.   

Читайте також: Як жінкам у Львові отримати грант від ЄБРР. Практичні підказки

К. Рігг зазначила, що програма потрібна всім українським компаніям, навіть тим, які не збираються експортувати свою продукцію закордон.

«Після вступу в дію угоди про вільну торгівлю з ЄС (з 1 січня 2016-го року), в Україні збільшиться кількість іноземних товарів, і вітчизняним компаніям доведеться активно конкурувати за споживача на внутрішньому ринку. Якщо підприємство не гарантує якості своєї продукції, не є клієнтоорієнтованим, немає гарної цінової пропозиції – воно не зможе витримати конкуренції. Програма ЄБРР з просування експорту покликана допомогти вирішити компаніям такі завдання», – сказала менеджер Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні.

Нагадаємо, підприємці західного регіону доволі активно відгукуються на можливість скористатися програмами ЄБРР, за кількістю – це другий регіон після Київської обл. У Львові відкрито офіс ЄБРР, куди можна звернутися за детальною інформацією щодо участі у цих проектах.

Довідка. ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 травня 2015 року Банк узяв на себе зобов’язання щодо надання сукупної суми в 11 млрд. євро для 345 проектів у країні. ЄБРР, який належить 64 країнам і двом міжнародним організаціям, підтримує розвиток ринкової економіки та демократії. Грантову підтримку малому і середньому бізнесу в Україні ЄБРР надає з 2010 року.

Джерело:
http://tvoemisto.tv/news/yak_pidpryiemtsyu_otrymaty_grant_vid_yebrr_74858.html